KLASSZ a pARTon! 2016 Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

2016. szeptember 16.

KLASSZ  a pARTon!  2016

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

BALATON-PART – DUNA-PART – VELENCEI TÓPART

 

A Klassz a pARTon! rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Érdi Tamás zongoraművész nevével fémjelezve, aki művészi, és emberi példát mutat nemcsak muzsikustársainak, hanem sorstársainak is azzal, hogy a lehetetlen legyőzhető.

 

ÉRDI TAMÁS KÖSZÖNTŐJE

A klasszikus zene dallamainak jelentős része a természet szépségeiről szól. Számtalan zeneszerző kapott ihletet az esték varázslatától, elég, ha csak Chopin noktürnjeit vagy Debussy Claire de Lune-jét említjük. Ezért gondoltuk azt, hogy ezeken a csillagfényes, holdfényes nyárestéken miért ne szólalhatna meg Debussy, Beethoven, Mozart, Chopin, hogy a vízpartokra csalogassuk velük a zeneszerető embereket…

Köszönjük támogatóinknak, hogy már tavaly  bebizonyíthattuk: a Klassz a pARTon! sikersorozatunk látogatók ezreit vonzotta, s nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a könnyűzene hívogatásával lehet a vízpartokra csábítani nyárestéken az embereket.

2015-ben csak tizenöt koncertet szerveztünk a Balaton partján, a Velencei-tónál és a Duna-parton. Mindenütt óriási lelkesedés köszöntötte muzsikus barátaimat, majd olyan szeretetteljes fogadtatást kaptunk vízparti városoktól, falvaktól, hogy ez bennünket is meglepett. Annak ellenére, hogy idén megdupláztuk koncertjeink számát, mégsem tudtunk minden igényt kielégíteni, de talán, majd jövőre…
Majd, ha belelapoznak hívogató füzetünkbe, úgy érzem, ezen a nyáron is sok öröm és meglepetés várja Önöket: kiderül, hogy milyen fantasztikus muzsikusokat tudtunk megnyerni 2016-os nyáresti programjainkhoz. Én nem tudnék választani a koncertek közül, legszívesebben mindenhol ott lennék, mindenkit meghallgatnék.

Vásáry Tamástól kölcsönvett hívogató mondattal búcsúzom, s várom azokat is, akik eddig csak a könnyűzene szerelmesei voltak, mert szerintem is igaz, hogy „Mozart nélkül lehet élni, csak nem érdemes!”

Ezt többek között én is megpróbálom bizonyítani ezen a nyáron Velencén az Óbudai Danubia Zenekarral és Hámori Máté karmesterrel, Esztergomban és Balatonfüreden pedig az Anima Musicae Kamarazenekarral.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

 

Érdi Tamás

zongoraművész

 

 

A PROJEKT CÉLJA

A Klassz a pARTon! fesztivál legfontosabb célja kimagasló színvonalú programok szervezése mellett a tehetséggondozás és egyben a hagyományteremtés.

 

A FELLÉPŐKRŐL

Főszereplőnk 2016-ban is az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével. A Velencei-tó partján Mozart-művekkel indítjuk a fesztivált, és a zenekar – szokásához híven – idén is gondol a gyerekekre, Mozart, a csokigolyók sztárja produkcióval köszönti őket. De Füreden is lesz egy hétvége, ahol a Cimbora Együttes Korhecz Imolával és Juhász Csabával szórakoztatja majd a gyerekeket, a Hangszersimogató programot Bársony Bálint és Korzenszky Klára vezetésével.

Bemutatkozik az Anima Musicae Kamarazenekar, Balatonfüreden és Esztergomban is, ahol a Mozart zongoraversenyek szólistája Érdi Tamás lesz. A 2016 nyarára tervezett koncerteken számos magyar, határon túli és a nemzetközi zenei életben hírnevet szerzett muzsikus szerepel. Köztük van Szabó Ildikó (Berlin), Csordás Klára (Párizs), Fenyő László (Karlsruhe), a Görög Sisters (Szabadka) és Uri Mayer (Torontó). A Fesztivált ismét a Várkert Bazárban, a Duna-parton fejezzük be, a koncert érdekessége, hogy az Óbudai Danubia Zenekar az Anima Musicae Kamarazenekarral együtt zárja a fesztivált, amelynek vendég karmestere Uri Mayer lesz.

Fesztiválunkat akár „kamara fesztiválnak” is nevezhetnénk, mert felsorakoznak leghíresebb együtteseink. Velünk lesz a Kelemen Quartet, az Accord Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophon Quartet, valamint a legjelentősebb magyar zenekarok muzsikusaiból alakult kamarazenekarok, az Eckhardt Quartet (Budapesti Fesztiválzenekar), a Grazioso Quartet (Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és az Ewald Rézfúvós Együttes (Óbudai Danubia Zenekar).

Érdi Tamás művészbarátai között ezen a nyáron is lesznek fiatalok. Programunk a tehetségtámogatás jegyében született, ifjúsági zenekaraink, akik tavaly is nagy sikert arattak, most is velünk lesznek: a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter és a Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezetésével.

Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványaikkal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóival érkezik: Mozart legszebb Varázsfuvola-áriáit hozzák. A MOL Tehetségtámogató Program nyertesei ismét velünk lesznek: a frissen diplomázott Vida Monika Ruth Szabó Ildikóval, Radnóti Róza pedig Ránki Fülöppel ad négykezes zongorakoncerteket.

 

IN MEMORIAM CSONKA FERENC

Érdi Tamás zongorajátékával dédapjára, Csonka Ferencre emlékezik, aki Vörösberényben pezsgő kulturális életet teremtett. A falucska lakosainak közreműködésével létrehozott színházi előadások fontos események voltak a település életében, s dalárdája, majd az általa alapított Művésztelep országos hírnévre tett szert. 2016-ban abban a vörösberényi templomban indul a Klassz a pARTon!, ahol Csonka Ferenc négy évtizeden keresztül orgonált.

 

IN MEMORIAM FELLNER ANDREA

Zárókoncertünkön minden évben egy régi televíziós szerkesztőre emlékezünk. Ezúttal Fellner Andreára, aki Vecsernyés Jánossal együtt a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb műsorát szerkesztette, azt a nemzetközi karmesterversenyt, ami számtalan hírességet adott a világnak. Fellner Andrea tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket, s rá emlékezünk Uri Mayer koncertjével, aki 1977-ben a Karmesterverseny Közönségdíjasa volt. Jövőre Medveczky Ádámot kértük fel, aki ugyancsak a Karmesterverseny díjazottja, és ő is boldogan vállalta a felkérést.

 

RENDEZŐ: CIMBORA ALAPÍTVÁNY

A Klassz a pARTon! programsorozat szervezője a 25 éves Cimbora Alapítvány. Munkatársai kezdetben a Cimbora televíziós műsorhoz kapcsolódó programokat, majd önálló játszóházi rendezvényeket, fesztiválokat, táborokat, klubokat szerveztek. A Cimbora televíziós műsor 1973-ban indult útjára Benedek Elek gyermeklapjának, a Cimborának szellemében, s a program 40 éven keresztül meghatározó volt a gyermekkultúrában. A televíziós műsor szellemiségéhez hasonlóan a Cimbora Alapítvány nyári programsorozata során is céljának tekinti az értékközvetítés és a tehetséggondozás mellett a kulturális nevelést és ismeretterjesztést, a jövő közönségének nevelését. A támogatott programból a Cimbora Alapítványnak bevétele nem származik, a koncertek ingyenesek, ami része az alapítvány közhasznú tevékenységének, amely a kulturális nevelést, ismeretterjesztést tűzte ki célul.

 

TÁMOGATÓK

A fesztivál eseményeinek ebben az évben is a Balaton, a Velencei-tó és a Duna partján található települések adnak otthont, és az eseménysorozat főszereplője ismét Balatonfüred lesz, ahol a turistaszezon közepén, július végén és augusztus elején két héten keresztül klasszikus zene szól majd esténként a vízparton. Ebben az évben is Budán, a Duna-parton, a Várkert Bazárban zárul a sorozat, ahol ezúttal a Balatoni Bortársaság köszönti a Duna pART közönségét. Háziasszonyunk egy régi Cimbora, Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős kormánybiztos lesz.

 

A 2016.év program támogatói:

 

Főtámogató: MVM

 

Balatonfüred Város Önkormányzata

Nemzeti Kulturális Alap

Várkert Bazár

Új Európa Alapítvány

Balatonalmádi Város Önkormányzata

Óbudai Danubia Zenekar

Alsóörs Község Önkormányzata

BalatonBor

Balaton Színház

Csopak Község Önkormányzata

Esztergomi Várszínház

Gyenesdiás Község Önkormányzata

Gyulakeszi Csigó Malom – Stílus Galéria

Keszthely Város Önkormányzata

Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Magyar Bor

Paloznak Község Önkormányzata

Tapolca Kft. – Tamási Áron Művelődési Központ

Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár, Balatonfűzfő

 

HELYSZÍNEK

Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonalmádi–Vörösberény, Balatonfűzfő, Budapest, Csopak, Esztergom, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Kápolnásnyék, Keszthely, Paloznak, Szigliget, Tapolca, Tihany, Velence

 


A 2016-OS ÉV FELLÉPŐ EGYÜTTESEI, MŰVÉSZEI

Érdi Tamás és muzsikus barátai:

Accord Quartet

Anima Musicae Kamarazenekar

Budapest Saxophone Quartet

Corridor Quartet

Csordás Klára (Párizs)

Eckhardt Quartet (BFZ)
Ewald Rézfúvós Együttes (ÓDZ)

Fenyő László (Karlsruhe)

Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar

Görög Sisters (Szabadka)

Grazioso Quartet (NFZ)

Gulyás Dénes és tanítványai

Hámori Máté

Harazdy Miklós

Harmonia Caelestis Barokk Zenekar

Kelemen Quartet

Kertesi Ingrid és tanítványai

Magyar Rhapsody Project – Bársonyi Bálint és zenekara

Uri Mayer (Torontó)

Mirai Musicians (Tokió, Kiotó)

Óbudai Danubia Zenekar

Onczay Zoltán

Pacsai Attila és zenekara

Quartett Escualo

Ránki Fülöp
Solti György Zeneiskola Vonószenekara

Szabó Ildikó (Berlin)

Várhelyi Éva

Vékes Erzsébet

Vida Mónika Ruth

MOL Tehetségtámogató Program nyertesei

Fazekas Ábel

Kovács Gergely

Megyimorecz Ildikó

Molnár Anna

Nemes Réka

Radnóti Róza

Ruisz Alexandra

 

 

 

Keresés a programokban

– hirdetés –

                      – hirdetés –
X