Csordás Klára operaénekes, Érdi Tamás zongoraművész és az Anima Musicae Kamarazenekar estje, vezényelt Ajtony Csaba

2017. augusztus 5.

Csordás Klára, a Párizsban élő, Cziffra-díjas művésznő, a bécsi, a mannheimi és a stockholmi operák tagjaként énekelte végig az operairodalom számos gyöngyszemét, és szólistaként is rendszeresen fellép a világ ismert koncertpódiumain. Dalrepertoárja kivételesen gazdag, hiszen anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül, spanyolul és olaszul kitűnően beszélő művésznő orosz, lengyel és norvég nyelven is énekel.

Először adott koncertet fesztiválunkon Ajtony Csaba, aki 2010 óta a UVic Symphony Orchestra vezető karmestere a kanadai Victoriában, és a bécsi Mitteleuropäisches Kammerorchester zeneigazgatója. Ausztria mellett évekig dolgozott Németországban is és több magyar, európai és kanadai zenekar vendége volt. A kolozsvári születésű művész tanít és zenét is szerez, számos kortárs mű bemutatása fűződik a nevéhez.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból, illetve korábban végzett növendékeiből. Első önálló koncertjét az Óbudai Társaskör telt házas közönsége előtt tartotta június 20-án, ahol azóta is rendszeresen ad koncerteket.

Nyári fesztiválunk arca, Érdi Tamás  tizenöt évesen megnyerte Moszkvában a Louis Braille zongoraversenyt, két év múlva Salt Lake Cityben első helyezést ért el egy ötzongorás versenyművel. Tanult a Bécsi Zeneakadémián, majd a Torontói Royal Konzervatóriumban szerzett művészdiplomát. Szerepelt a Carnegie Hall-ban, a Lincoln Centerben, a Barbican Centerben, játszott a Torontói, az Izlandi, a Szverdlovszki, és az Enescu Szimfonikusokkal, valamint itthon szinte minden zenekarral.

“Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek… az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni….”   ( Kocsis Zoltán, Parlando, 2010. január)

2017. augusztus 5., Balatonfüred, Kisfaludy Színpad

Fotó:Érdi-Harmos Réka

 

Keresés a programokban

– hirdetés –

                      – hirdetés –
X