Klassz a pARTon 2017/Érdi Tamás

2017. szeptember 17.

fotó:Érdi-Harmos Réka

Ha valaki sétált már nyárestéken a Balaton  partján, vagy üldögélt a hömpölygő Duna mellett, s érezte a virágok illatát az esti holdfényben, vagy leült a vízpartra, s  hallgatta a hullámok halk csobogását, és még szerencséje is volt, mert az esti nyugalmat egy közelgő vihar szele sem zavarta meg,  nos ilyen estéken jutott eszembe, milyen jó lenne, ha  megszólalna távolból egy kis halk Mozart zongoraszó, vagy Chopin meseszép remekművei…

Mert úgy érzem, ilyen zene kívánkozna ehhez a hangulathoz… Ezeket a ritka pillanatokat azonban rendszerint vagy egy hajókürt, vagy a közelben robogó vonat sikító hangja zavarja meg, s még örülhetünk, ha nem valami fület süketítő vad zene szólal meg a közelben, szétverve az est nyugalmát.

A legelső zongoravizsgámon történt, – nyolc éves lehettem, – amikor a tanárnőm ijedten rohant oda hozzám, hogy netán elfelejtettem a folytatást? – mert a kezeimet a zongora fölött tartva várakoztam.

– Hogy folytatnám,  – kérdeztem meglepve –  Bachot repülővel? – Valóban bántóan zúgott a fejünk fölött egy repülőgép, s én akkor még úgy gondoltam, hogy meg kell várni, amíg elmegy, mert Bach zenéje megérdemli a csendet.

Akkor tanultam meg, hogy ebben a zajos világban a repülőgép hangjával, vagy vonatfüttyel együtt folytatni kell a koncertet, mert ebben a mi zajos világunkban nem tehetünk mást, mint ilyenkor a hangokra, Mozartra és társaira figyelünk.

Harmadik éve próbálkozunk ezzel nyáresti koncertjeinken,- nagyszerű támogatóink vannak, de a közönség lelkesedése is remek támaszunk! Remélem, az elmúlt két évhez hasonlóan, ezen a nyáron is sikerül a klasszikus zenét kedvelő közönségnek sok örömöt szerezni, s lelkesedésükkel ismét remek koncertélményeket varázsolunk majd vízpartjaink zajos csendjébe.

 

A nyár közepén legfontosabb központi helyszínünk ismét BALATONFÜRED , ahol most elsősorban zenekari koncertekkel jelentkezünk, július végén és augusztus elején.  BALATONALMÁDIBAN a vízparti Ligetben és Vörösberény templomaiban július közepén, kamara együtteseink  koncerteznek, de lesz egy igazán vízparti meglepetés is, mert  a Varázsfuvola szereplői az almádi strandon, egyenesen a Balaton vizéből bukkannak majd elő, bizonyítva, hogy igenis KLASSZ a pARTon! Aztán fontos helyszínünk lesz még KESZTHELY, ESZTERGOM, BUDAPEST Szigliget, Csopak, Gyenesdiás, Paloznak, és a Gyulakeszi Csigó malom is. Velünk lesz ismét az Óbudai Danubia Zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint az NFZ Grazioso Kamarazenekara. Szólistáink, hírességeink közül néhány: Vigh Andrea, Szabadi Vilmos, Hildegarde Fesneau /Párizs/ Lajkó Félix, Balázs János, Oláh VIlmos, Kocsis Zoltán Krisztián, Csordás Klára, /Párizs/, Ránki Fülöp, a Görög Sisters, /Szabadka/, Zsoldos Bálint. Kamara együtteseink meghívottjai között – a régiek mellett  – ezúttal a Keller Kvartett is szerepel.  Az operakedvelőket is remek programok várják, ezúttal is leghíresebb énekeseink lesznek a vendégeink. Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványaikkal, a Varázsfuvola legszebb áriáit adják elő, Hábetler András Faremido Operatársulata pedig  egyszerűen a Don Giovanni hódításainak titkait keresi, többek között Keszei Bori, Köteles Géza, és Mester Viktória segítségével. De karmestereinkkel is joggal büszkélkedhetünk, mert velünk lesz Medveczky Ádám, Hamar Zsolt, Farkas Róbert /Németország/ és Ajtony Csaba /Kanada/. S persze a a MOL Tehetségtámogató Programjának nyerteseit is köszöntjük, és a legkisebbekre is gondoltunk, ők a strandokon találkozhatnak Lukácsházi Győző és a Cimbora Együttes meglepetéseivel.

Minden klasszikus zenét kedvelő vízparti lakost és nyaralót szeretettel várunk, ígérjük, Mozart, Beethoven, Chopin, Bartók, Kodály, – valamint társaik – ismét velünk lesznek, jöjjenek Önök is, szeretettel várunk Mindenkit!

Keresés a programokban

– hirdetés –

                      – hirdetés –
X