A Budapest Saxophone Quartet és Kertesi Ingrid koncertje

2018. július 17.

A Bartók–Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas Kíváló és érdemes művész, Kertesi Ingrid olyan emlékezetes szerepeknek köszönhetően vált a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává, mint többek között Melinda, Gilda, Lammermoori Lucia és a Hoffmann meséinek Olympiája. Tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát, majd diplomaszerzésének évében rögtön szerződtette az Operaház. Nemzetközi karrierje énekversenyekkel kezdődött, a legnagyobb európai dalszínházakban is fellépett. Szívesen énekel barokk zenét, oratóriumot, klasszikus és kortárs dalokat. Lírai szoprán hangját sokat „éterinek” nevezik. Az éneklés mellett sok éve tanít, korábban a Nyugat Magyarországi Egyetemen majd a Pécsi Tudományegyetemen, 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. „Mindig arra törekedtem, hogy hangszerként szólaljon meg a hangom” – hangzik az énekesnő ars poeticája, amely a bel canto („szép ének”) stílusa legtisztább lényege egyben.

Kétezer koncert huszonöt országban, kilenc kitüntetés, köztük az Artisjus díja, nyolc lemez, ősbemutatók, színházi szereplések, hat kamaraversenyi díj. Ez a Budapest Saxophone Quartet bő húsz évének mérlege. A négy muzsikus – Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell – Párizsban szerzett diplomát 2004-ben, és nekik köszönhető, hogy Magyarországon is elindult a közép- és a felsőfokú szaxofonképzés. A négytagú együttes a megszokottnál többet lát a hangszerében. Repertoárjukat átdolgozások sorával gazdagították, a legkülönbözőbb kamaraformációkban léptek fel. Mivel a szaxofon éppoly szenvedélyes, mint az énekhang, a kvartett gyakran muzsikál együtt énekesekkel.

Kertesi Ingriddel tizenöt éve készült első lemezük, a Klassz a parton! koncertjén tehát régi ismerősökként léptek színpadra.

Fotó:Érdi-Harmos Réka

Keresés a programokban

– hirdetés –

                      – hirdetés –
X