A Lutoslawski Quartet és Érdi Tamás koncertje Keszthelyen

2018. július 29.

A LUTOSŁAWSKI QUARTET

Az alig több mint tíz éve működő vonósnégyes 2007 óta bejárta már a világot São Paulótól Hongkongig. Fiatalok, energikusak és nyitottak, mindez pedig a muzsikájukban is hallatszik. Nevüket a 20. század legnagyobb lengyel zeneszerzőjéről, Witold Lutoslawskiról kapták, így céljuk, hogy a kamarairodalom klasszikusai mellett a modern  zenével  is megismertessék közönségüket. Rendszeresen dolgoznak együtt kortárs zeneszerzőkkel. Keszthelyen Érdi Tamással lépnek színpadra Schumann Esz-dúr zongoraötösével, amelyet a romantikus komponista feleségének, Clarának ajánlott.

A Lutoslawski Kvartett gyorsan nevet szerezett magának lengyel és nemzetközi klasszikus zenei porondon; számos nagyhírű fesztivál résztvevője volt, mint a Varsó Őszi Fesztivál, a Wratislavia Cantans,  a Klarafestival Brüsszelben , a törökországi Ankara Music Festival, Hong Kong Arts Festival, a Tongyegong International Music Festival Dél-Koreában, a World Music Days és a Jazztopad. A Lutoslawski Kvartett a következő termekben lépett fel: Kioi Hall, Tokio; YST Conservatory Singapúr; Hangzhou Theater, „Tiltott Város” Koncertterem Peking, az atheni Megaron, a berlini Konzerthaus, Bozar, brüsszeli Operaház, SESC San Pauolo, Varsói Filharmonikusok, és a Lengyel Rádió W. Lutoslawski terme Varsó.

A Lutoslawski Kvartett együttműködött a következő művészekkel,  Garrick Ohlsson, Piotr Anderszewski, Kevin Kenner, Bruno Canino, Michel Lethiec, Tomoko Akasaka, Eugene Indjic, Ryszard Groblewski, Andrzej Bauer,  valamint olyan kiváló jazz muzsikusokkal,mint Kenny Wheeler, John Taylor, Uri Caine, and Benoît Delbecq. Az együttes együttműködött a párizsi IRCAM-mal.

Hangfelvételeik sorában a következő lemezkiadók találhatóak: Naxos, CDAccord, DUX, valamint a National Forum of Music.

A Lutoslawski Kvartett főleg 20. és 21.századi zenét ad elő különös tekintettel a lengyel zenére, ezen belül, Witold Lutosławski, Karol Szymanowski, Paweł Mykietyn, és Marcin Markowicz W. L. , mely utóbbi a kvartett második hegedűse.

A Lutoslawski Kvartett a Wroclavi National Forum of Music rezidens együttese.

Tagjai:

Bartosz Woroch – első hegedű

Marcin Markowicz – második hegedű

Artur Rozmysłowicz – brácsa

Maciej Młodawski – cselló

Nyári fesztiválunk arca, Érdi Tamás, aki legyőzte a lehetetlent, egy hibás inkubátor kezelés miatt vesztette el a látását, de a zene csodákra képes. Tizenöt évesen megnyerte Moszkvában a Louis Braille zongoraversenyt, két év múlva Salt Lake Cityben első helyezést ért el egy ötzongorás versenyművel. Tanult a Bécsi Zeneakadémián, majd a Torontói Royal Konzervatóriumban szerzett művészdiplomát. Szerepelt a Carnegie Hall-ban, a Lincoln Centerben, a Barbican Centerben, játszott a Torontói, az Izlandi, a Szverdlovszki, és az Enescu Szimfonikusokkal, valamint itthon szinte minden zenekarral. Huszonnyolc országban koncertezett. Junior Prima, Prima Primissima-díjas és  2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

“Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek… az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni….”

Kocsis Zoltán, Parlando, 2010. január

Műsor:

Haydn: d-moll “Quinten” vonósnégyes Op. 76 No. 2    20’

Mykietyn: Vonósnégyes  No. 3   5’

Schumann: Esz-dúr zongoraötös  Op.44    30

fotó:Érdi-Harmos Réka

Keresés a programokban

– hirdetés –

– hirdetés –
X